DE GESCHIEDENIS

Van speelgoed voor de Maya’s tot autobanden

Christoffel Columbus kwam tijdens zijn tweede reis naar Midden-Amerika in 1493 als eerste Europeaan in aanraking met rubber. Maar al veel eerder tapten de Maya’s wit sap van de rubberbomen om er vervolgens ballen en speelgoed van te maken.

Grote doorbraak

Als de Engelse chemicus Priestley in 1770 ontdekt dat je er potloodstrepen mee kunt weghalen, krijgt het de naam ´rubber´, naar het Engelse werkwoord voor verwijderen (to rub out). De bijzondere eigenschappen van het materiaal komen echter pas in 1839 tot hun recht. Tot die tijd kampt rubber met twee nadelen: in koude streken werd het hard en brokkelig en tijdens een hittegolf juist zacht en kleverig. Maar dan ontdekt Charles Goodyear dat verwarming met enkele procenten zwavel de eigenschappen van het rubber sterk verbetert. Het ‘gevulkaniseerde’ rubber blijft elastisch, maar wordt veel sterker en is perfect voor de productie van onder andere autobanden.

Opkomst synthetisch rubber

Na deze ontdekking worden er op grote schaal rubberplantages aangelegd. Toch kunnen deze plantages de enorme vraag naar nieuwe autobanden niet bijhouden. Synthetisch rubber biedt de oplossing. De productie van synthetisch rubber komt tijdens de Tweede Wereldoorlog echt goed op gang en verdringt uiteindelijk natuurrubber van de eerste plaats.

Dankzij de eindeloze mogelijkheden is rubber niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Tegenwoordig zijn er ongeveer 25 synthetische rubbersoorten.

Welke rubbersoort het beste aansluit op uw situatie?

Neem contact met op met onze rubberspecialisten via +31 (0)72 57110 26 of info@vankempen-rubber.nl

Benieuwd naar onze rubber oplossingen?