EEN VERGISSING IS ZO GEMAAKT

De afdichting wordt naar de klant gestuurd, die ons kort daarop weet te melden dat het probleem is opgelost.

Bij een proefopstelling tbv het ontwikkelen van alternatieve energie past een klant een silicone afdichting toe in een zure omgeving bij een temperatuur van een <100° C. Echter al na een paar weken blijkt de rubber verpulverd tot poeder.

Ons bereikt het verzoek voor dit probleem een oplossing te vinden.Wij gaan aan de slag en fabriceren uit eigen gemengd siliconen compound een afdichting.Vervolgens hechten wij op de agressief belaste zijde van de afdichting een laag PTFE. De afdichting wordt naar de klant gestuurd, die ons kort daarop weet te melden dat het probleem is opgelost.

Enige tijd later ondergaat dezelfde proefopstelling een tussentijdse inspectie. Daarbij wordt ook de afdichting gedemonteerd en teruggeplaatst. Hierbij maakt de technicus een vergissing; hij stelt niet de PTFE zijde, maar de siliconen rubber zijde aan de agressieve omgeving bloot. Na verloop van tijd wordt de proefopstelling wederom gedemonteerd en geïnspecteerd. Tot verbazing van de technicus blijkt de silicone rubber zijde onaangetast en volledig gaaf.

Conclusie:

De eigenschappen van rubber, in dit geval siliconen rubber, kunnen per fabrikant sterk verschillen. De oplossing van het raadsel zit ‘m in de samenstelling van het compound. De meegegeven eigenschappen van dit compound maakten dat de afdichting uitermate goed was toegerust op zijn taak.